Her på siden findes hundredvis af online-titler om besættelsestidens Danmark. Den grønne knap foroven giver en liste over en stor del af litteraturen - og nedenfor kan man vælge at dykke ned i et af de specielle emner. Tryk på de understregede titler for lister.
Her findes bøger generelt om besættelsestiden i Danmark, herunder bøger med fotos fra besættelsen.
Som led i besættelsen af Norge blev Danmark om morgenen den 9. april 1940 besat af det nazistiske Tyskland. Aktionen var et overraskelses-angreb, og Danmark kapitulerede efter få timer. 16 danskere mistede livet, herunder 11 soldater og 3 grænsevagter.
Den danske modstandsbevægelse var dels et civilt baseret modsvar til den tyske besættelse af Danmark under 2. verdenskrig, dels et militært koordineret modsvar, der var inspireret af engelsk militær. Modstands-bevægelsen foretog sabotage af industri, jernbaner og likvidering af stikkere.
Foruden bøgerne findes der følgende tidsskrifter:
Fanger i KZ-lejre og andre fængslede
Næsten 6.100 danskere blev deporteret til kz-lejr eller tugthus i Tyskland. Deportationerne startede den 1. oktober 1943, umiddelbart efter den danske regering havde trukket sig. Hertil kom internerede i danske lejre som Horserød og Frøslev og fængslede i bl.a. Vestre Fængsel. Kategorien omfatter også De Hvide Busser.
Foruden bøgerne findes der følgende tidsskrifter:
På grund af samarbejdspolitikken var der særlige forhold for det danske politi og militær under besættelsen indtil samarbejdspolitikken ophørte. Det danske militær blev afvæbnet i august 1943 og det danske politi blev forsøgt interneret i september 1944.
Nazister, sympatisører og tysk militær
Her er litteratur om de tyske tropper i Danmark samt danske i tysk tjeneste, sympatisører og danske nazister. Kategorien omfatter fx Frikorps Danmark og danskere på Østfronten.
Danskernes Historie Online har publiceret en database med størstedelen af medlemmerne af det danske nazistparti, DNSAP. Adgang til databasen via denne side.
Den 4. maj 1945 kl. 20.35 blev spændingen udløst. Over engelsk radio blev det meddelt, at de tyske tropper i Holland, Nordvesttyskland og Danmark havde overgivet sig. Og det inden én eneste engelsk, amerikansk eller russisk soldat havde sat foden på dansk jord endnu.
Mange danskere har valgt at skrive om deres erindringer fra besættelsestiden - uanset om man havde et almindeligt liv eller var en del af besættelsens brændpunkter.
Jøder i Danmark var ikke særligt udsatte i forhold til andre lande. Men natten mellem den 1. og 2. oktober 1943 udførte tyskerne en aktion mod danske jøder for at deportere dem til Tyskland. Det blev en realitet for ca. 500 jøder, mens 95% heldigvis nåede at flygte med både til Sverige.
I 1939 havde den danske skibsfart 550 skibe og 12.000 søfolk. Blot fem år senere var 427 danske skibe gået ned, og 1.900 danske søfolk havde mistet livet. Her findes der bl.a. bøger med information om de omkomne danske sømænd.
Sjældne bøger
Danskernes Historie Online har digitaliseret en række bøger og skrifter om besættelsen, der ellers er vanskeligt tilgængelige. Her er nogle eksempler:
Generalkommandoens Beretning om Begivenhederne ved Hæren den 6.-9. April 1940 (tidligere fortrolig rapport)
Omkomne søfolk, fiskere og passagerer fra 1939 til 1951 - en omfattende privat udgivelse, kun tilgængelig her
Regiment Nordland, 1. division Wiking, er beretningen om
Heinrich Himmlers regiment for bl.a. danske frivillige i tysk tjeneste. Tidligere utilgængelig, kun online her
Bibliotek (at) slaegt.dk
Åben: Mandage og torsdage efter aftale
Copyright © Alle rettigheder forbeholdes